top of page

De Mythe van de 'Zwarte Boerboel'...

Of waarom wij kiezen voor de originele rasstandaard.

Bij het ontstaan van het ras 'De Zuid-Afrikaanse Boerboel' hebben mensen een visie voor ogen gehad, hebben zij een rasstandaard opgesteld over hoe dit ras er voor hun moest uitzien, en wat de eigenschappen van het ras moesten zijn.
Het ging om uiterlijke en innerlijke kenmerken, die goed doordacht waren.

Jarenlang is er geijverd om dit beeld te perfectioneren, tot er opeens, out of the blue (of moet ik hier zeggen: black?) iemand ergens een zwarte hond tevoorschijn heeft getoverd, zonder registratie, en daarmee zwarte Boerboels wilde gaan fokken, zwart, wat al vanaf dag één van het ontstaan als ongewenste kleur gold, en een duidelijk afkeurpunt was.
In bijgevoegde teksten getuigen mensen die het van dichtbij hebben meegemaakt over deze 'zwarte' periode, die nu jammer genoeg door het bestuur als 'rasecht' aanvaard wordt, omdat ze geen weg weten met de vele zwarte honden die ondertussen geregistreerd zijn.
Voor ons is en blijft de boerboel echter de hond zoals hij oorspronkelijk bedoeld werd al zijn er de laatste jaren wel meer en meer zwarte honden die uiterlijk wel voldoen aan de standdaard doordat er nu al jaren gekruist is met de oorspronkelijke boerboels,
Het feit dat ik de volgende teksten terugvond op het wijde net verheugen mij ten zeerste, omdat zij een exact relaas weergeven van wat ikzelf indertijd persoonlijk heb vernomen van mensen die in die zwarte periode in the Board zaten en alles gedaan hebben wat in hun macht was om deze wending in de Boerboelwereld tegen te gaan en te weren. Ikzelf was in die periode nog altijd actief als secretaresse voor SABT Europe en dus in nauw contact met de Board.
Jammer genoeg werd weer maar eens bewezen dat geld macht is, en dat idealen zomaar onder de grond geschoven kunnen worden....

Alleen al daarom blijft het voor ons iets wat niet aanvaardbaar is en zullen wijzelf blijven fokken zonder de zwarte genen, al was het maar uit respect en eerbied voor de mensen die bloed, zweet en tranen gelaten hebben bij het creëren van het voor ons perfecte ras. Omdat er niet kan achterhaald worden wat er allemaal in die eerste zwarte honden zit van ras, karaktertrekken en dergelijke, blijven wijzelf graag bij de Zuid-Afrikaanse Boerboel van voor 2004.

 

Mensen die dus graag een zwarte Boerboel willen verwijzen wij heel graag door naar andere fokkers.

bottom of page