top of page

Fokkers

Fokkers..., ze bestaan in alle soorten en gewichten!

Fokkers, en mensen die zich zo noemen, vindt je op alle hoeken van de straat en daar tussen.

Om een hamster te kopen voor kleine Jan kan je gerust de eerste de beste pet-shop binnenstappen om even later naar buiten te komen met een diertje waar Jantje uren plezier aan heeft en waar ma dagen werk mee heeft om zowel hamster als hok als omgeving een beetje verzorgd te houden.
Als het gaat om een hond, en zeker eentje van het kaliber Boerboel, zijn er verschillende mogelijkheden:

1. Je neemt er eentje over uit het asiel of van mensen die hem om wat voor reden niet meer kunnen/willen houden.
    Dit is een optie die ik alleen durf adviseren aan mensen die echt een wereld aan ervaring hebben met honden en in het bijzonder met het slag waakhond zoals de Boerboel, grote, sterkere honden dus met een flinke portie karakter, en met meestal al een stukje 'geschiedenis' in hun rugzak.
Want geloof me: meestal wordt de eigenlijke reden van herplaatsing angstvallig verborgen achter mooie, bloemrijke en/of meelijkwekkende verhalen. Om die reden is het zeker raadzaam je huiswerk te maken en toch die echte reden proberen te weten te komen.
Denk je echt dat je een slaagkans maakt met een herplaatser, is dit een zeer verrijkend en lovenswaardig initiatief.

2. Je neemt toch een hond uit een pet-shop.

    Want geloof me: ze worden heel sporadisch ook daar aangeboden, de Boerboels, al dan niet zuiver ras.
Dit is een optie die ik iedereen ten stelligste af raad, omdat hier zelden of nooit ook maar enige kennis over het ras kan meegegeven worden, zelden of nooit zijn er afstammingspapieren bij de hond (en als die er al zijn, blijkt het vaak om een waardeloos vodje papier te gaan). Je weet dus bijgevolg niet wat je nu precies in huis haalt. De verhalen van mensen die zelfs niet eens wisten dat ze een Boerboel in huis hadden gehaald zitten bij sommigen onder ons waarschijnlijk nog wel in het geheugen.
Meestal weet je ook helemaal niks af van de medische geschiedenis van de ouders (maw: welke erfelijke afwijkingen dragen ze mee?), en pups zijn helaas nooit gesocialiseerd...

3. Je koopt er eentje via internet of via een importeur uit Zuid-Afrika.

    sinds oktober 2004 kunnen er via de wettelijke weg geen pups meer ingevoerd worden in Europa dank zij de nieuwe wet omtrent het rabies vaccinatieschema. Deze wetgeving maakt dat de hond minstens een leeftijd zal hebben van een maand of vijf, zes alvorens hij bij u thuis terecht komt.
(er zijn intussen al heel wat mazen gevonden in het net waardoor zo'n pup toch naar Europa kan glippen, maar wettelijk zijn die wegen niet. Wanneer zo'n pup in de luchthaven onderschept wordt, vertrekt die zonder pardon terug richting geboorteland.)

Een hond van die leeftijd in huis halen is trouwens ook niet weggelegd voor iedereen:
Je hebt totaal geen garantie dat je fokker in Zuid-Afrika werk heeft gemaakt van de socialisatie van je pup. Sowieso zal een socialisatie die voldoet voor de landelijke geboortestreek van je pup in Zuid-Afrika niet volstaan om hem in onze drukke maatschappij te integreren, dus er is zeker nog een massa werk aan de winkel.
Wie weet lukt het nog wel om van je pup een sociaal aanvaardbaar lid van onze drukke maatschappij te maken?
En wat doe je met je hond als dit niet meer blijkt te lukken?


Dit is dus een optie die alleen geschikt is voor fokkers en mensen die heel goed weten waarmee ze bezig zijn.

4. Je koopt een pup bij iemand die een gelegenheidsnestje fokte.

    Helemaal niks mis mee, op voorwaarde dat het bij iemand is die goed zijn huiswerk heeft gemaakt, zich heel grondig heeft verdiept in de Boerboel en diens geaardheid, in de bloedlijnen van zijn hond, ouderdieren medisch heeft laten screenen en weet hoe hij jonge pups moet opvoeden en socialiseren.
En liefst iemand die onder begeleiding staat van een ervaren fokker, bij wie hij terecht kan met vragen als er problemen op zijn pad komen.

5. Je gaat kijken bij een geregistreerd fokker.

    Ook hier zit nog wel kaf tussen het koren, en ook hier geldt het spreekwoord: niet alles wat blinkt is goud.

Een mooie website en veel commercieel inzicht maken niet altijd een goed fokker, en anderzijds moet ook weer niet iedereen die wel een mooie site heeft met argwaan bekeken worden.
Daarom een goede raad:

ga naar zoveel mogelijk fokkers, en liefst als er geen pups zijn, om impulsaankopen te vermijden.
Praat met fokkers, kijk naar hun honden en hoe de relatie tussen de fokker en zijn honden is. Kijk hoe de honden reageren op jullie bezoek...
Vraag naar medische steekkaarten van de ouderdieren, bekijk hun afstamming, vraag welke garanties ze geven en welke voorwaarden daaraan verbonden zijn.
Het is namelijk niet altijd zo dat diegene die de meeste garanties belooft, ook daadwerkelijk de beste garanties geeft. Als de voorwaarden, verbonden aan die garanties dezen verreweg overschrijden, moet dit toch ook stof tot nadenken geven.

Vraag naar referenties van eerdere pupkopers: hieraan kan je toetsen of je het gevoel dat je bij een bepaald fokker kreeg ook wel degelijk strookt met de werkelijkheid.

Het zou ook jammer zijn, moest je bij de eerste de beste fokker waar je aanklopt een pup kopen omdat er toevallig pups beschikbaar zijn en je bij een ander misschien op de wachtlijst moet.
Misschien krijg je dan vroeg of laat spijt van je aankoop omdat die pup toch echt niet datgene blijkt te zijn wat je in je stoute dromen verwacht had van een Boerboelpup.

Bij een fokker moet je een goed gevoel hebben, je moet er het gevoel krijgen dat je er echt altijd terecht kan met vragen en problemen, dat hij er voor je zal zijn als er wat fout gaat, maar ook dat je bij hem mag aankloppen om trots je hond te gaan tonen, fotootjes uit te wisselen, te vertellen hoe blij je wel bent met je pup...
Je moet voelen dat je hier je fokker plezier mee zal doen, maw: dat zijn deur voor je openstaat in goede en kwade dagen.

Kijk daarom op de websites van SABBS en de andere Boerboelorganisaties:

bij hun vindt je de namen en gegevens van de geregistreerde fokkers. Fokkers die hun honden laten screenen op conformatie, karakter en gezondheid.

Neem vooral contact op met deze categorie fokkers en koop dan je pup bij die fokker waarbij je dat goede gevoel krijgt.
Zitten er bij de uiteindelijke fokker van je keuze op dat moment net geen pups, vraag je dan af of het toch niet raadzaam is om een tijdje te wachten... Een hond heb je per slot van rekening voor de rest van zijn leven...

en neem van mij aan: elke fokker heeft mensen die hem 'verwensen' en mensen die hem de hemel in prijzen...
Aan u om uit te maken welke voor jou de hemel verdient!

Succes, en onthoudt:

A dog is for life, not just for Christmas...
 

bottom of page