top of page

Getuigenis

Deze tekst is van een fervent Boerboelliefhebber/eigenaar. Zijn hond is niet meteen de gemakkelijkste en hijzelf maakte een aantal fouten bij de opvoeding, zoals zovelen onder ons.
Hij was dapper genoeg om deze fouten én de triomfen die hij met Bella behaalde, te delen met andere Boerboelliefhebbers op Facebook.
het gaat hier niet om een Lioness Boerboel, maar we lezen dit gewoon als 'Boerboel' in het algemeen.

Ik heb van hem toestemming gekregen om deze tekst met jullie te delen op mijn site, omdat we er per slot van rekening allemaal kunnen van leren.

Strike a pose
Mijn trots samen met mijn stiefdochter. Ik ben super trots op Bell. Ze was de eerste vijf jaar van haar leven geen kinderen gewend en schuwde niet om ze ook daadwerkelijk te 'corrigeren' in hun gedrag. Soms was ze zelfs ronduit agressief tegen kinderen. Best spannend dus toen ik haar een jaar geleden in het gezin introduceerde. Hoe zal het gaan? Wat als het niet gaat? Bell gaat NOOIT en voor niemand weg, dus dan hadden we wel 'een dingetje' gehad. Maar gelukkig ging het vanaf dag 1 meer dan goed. Ik heb mijn stiefdochter vooraf duidelijk gemaakt dat Bella niet per definitie lief is, en dat ze geen 'gekke acties/rare bewegingen' mocht maken in haar bijzijn. Ze heeft 1x de fout gemaakt om met een spiderman masker op achter de bank vandaan te springen en heel hard 'Boe!' te roepen en dat heeft ze geweten. Bella vloog op en viel uit, maar liet zich direct corrigeren. Gelukkig heeft dit zo een diepe indruk gemaakt op mijn stiefdochter, dat zij sindsdien super voorzichtig is met Bella en alles eerst keurig netjes vraagt en Bella haar ruimte geeft. Hoewel Bell heel lief is voor haar, mijdt zij haar toch nog steeds het liefst zoveel mogelijk en dat is wat mij betreft helemaal ok. Zij mag van mij niet alleen zijn met Bella, mag haar niet uitlaten en in principe zelfs de lijn niet vasthouden. Sommigen van jullie zal dit misschien overdreven in de oren klinken, maar het feit blijft dat Bella niet alleen een hond met 'bagage' is, maar dat Bell ook nog eens zeer eenkennig is en dat haar respect voor en vertrouwen in, zich lijken te beperken tot mij en (respect wel, vertrouwen niet zo zeer) tot mijn vrouw.

(…)

De laatste tijd is er veel te doen over de Boerboel als HR-hond. Velen zie ik op verschillende fora hoog opgeven over hun trouwe viervoeter en over hoe belachelijk het is dat hun 'lieverd' op zo een lijst zou komen te staan.
Ik deel dit verhaal niet om de aandacht, of om het drama, maar omdat dit soms ook het verhaal van de Boerboel is.

In de bijna zes jaar dat ik Bella nu heb, heb ik namelijk ontzettend veel fouten gemaakt in de opvoeding en de zaken waar ik haar aan bloot heb gesteld. Te veel inspanning op jonge leeftijd, waardoor haar kruisbanden kapot zijn gegaan, te makkelijk geweest met periodes rondom de loopsheid waarbij ik rustig met een hoog-loopse teef het bos in ging met vechtpartijen en onzekerheid en afkeer naar andere honden als gevolg. Ik heb haar ondervoed omdat ik haar schraal wilde houden maar doorsloeg en haar groei stuitte en haar loopsheid uitbleef. Ik heb haar bij een oppas geplaatst die (ondanks instructie vooraf om het niet te doen) haar over-voerde met een maagtorsie tot gevolg en een hond die, nadat de DA geprobeerd had haar maag leeg te zuigen met haar mond en een slangetje, in shock mee naar huis mocht in de hoop dat ze de nacht zou halen. Ik heb haar nog een keer bij een andere oppas achter gelaten en, hoewel ik toen slim genoeg was die te instrueren over haar voer, vergeten was te vertellen dat ze NIET mocht rennen ivm een ingescheurde kruisband, met als gevolg dat ik thuis kwam en Bell haar tweede kruisband en meniscus finaal had afgescheurd omdat 'de buuf' haar 'maar een uurtje' had laten spelen met haar eigen hond en Bell opeens mank begon te lopen. Ik heb haar opgejut in situaties waarin dat niet nodig was, en ik heb haar wel eens gestraft in situaties waarin dat absoluut niet nodig was gewoon, om mijn eigen ego te strelen. Ik heb bergen fouten gemaakt en haar toegestaan dingen te doen waar ik niet trots op ben, maar bovenal heb ik GELEERD VAN MIJN FOUTEN.
Ik heb geleerd dat Bell ruimte nodig heeft. Ik heb geleerd dat Bell een levend dier met een eigen wil is. Een eigen karakter en eigen gevoelens heeft en dat ze niet hoort te dienen als 'moordwapen met tandjes' of als verlengstuk van mijn ego. In plaats daarvan verdient ze het om geliefd te worden. Om vertroeteld te worden. Maar vooral ook om in haar veiligheid gewaarborgd te worden. Daarnaast heb ik geleerd te accepteren. Te accepteren dat, naast dat Bella al het goede, ook al het 'slechte' van het karakter van de Boerboel (Nature) in zich heeft, uiteindelijk IK een hele grote rol speel in hoe die nare, maar vooral die fantastisch goede, trekjes tot uiting komen (Nurture).
En de 'fantastische trekjes' zijn er (inmiddels) dan ook in overvloed.
Bell is super lief in huis. Ze knuffelt actief met de kinderen en hecht langzaam maar zeker steeds meer aan het gezin. Ze is nog geen echte knuffelkont, maar het begint ergens op te lijken. Ze geniet van de aandacht die ze krijgt en zet geen pas uit de maat in huis. Ze wacht keurig bij de deur tot zij als laatste naar binnen mag en ze bietst bij niemand, behalve bij mij ;) Daarnaast is ze waaks. Is ze zorgzaam, zelfs voor de kinderen en twijfel ik niet dat ze ieder gezinslid met haar leven zal beschermen.
Zoals ik eerder al zei heb ik dit stukje niet geschreven voor het drama, maar in de hoop dat iemand dit leest en niet alleen leert van mijn fouten, maar ook snapt dat de Boerboel een fantastisch gezinslid is en dat er altijd nog hoop is op verbetering. Marktplaats staat vol met 'onhandelbare herplaatsers' die niet afgeschreven hadden hoeven worden als ze maar de juiste inzet, de juiste aandacht en de juiste liefde hadden gekregen.

Mijn boodschap is daarom dan ook: Investeer in je hond en investeer bovenal in jezelf! Ontwikkel en verbreedt je kennis. Niet alleen van het ras, maar ook van jezelf. Wie ben je eigenlijk en waar sta je nu in het leven? Kun je een hond een stabiele basis bieden en ben je van plan er alles aan te doen om die basis te kunnen bieden? Wat zoek je in een hond en waarom zoek je dat? Kies je (hoofdzakelijk) voor de Boerboel omdat ze groot en sterk zijn, of kies je ervoor omdat het geweldige gezinsleden KUNNEN zijn? En dan nog wat betreft het 'KUNNEN zijn' en dit is vooral een boodschap voor toekomstige Boerboel eigenaren.. Je hebt nul garantie dat jouw Boerboel zich ontwikkelt tot een leuke, lieve, trouwe viervoeter. Wat als dit niet het geval blijkt te zijn en je een Boerboel hebt met een 'moeilijk' karakter? Die kans is aanwezig en is zelfs groter dan in het geval van een 'huis, tuin en keuken hond'. Wat doe je dan? Zet je alles op alles om jouw hond (en mogelijk jezelf ook) op de rit te krijgen, of 'prak' je 'm op Marktplaats? Denk daar eerst nog maar eens over na en probeer alvast wat te leren van mijn fouten

bottom of page